Isteri sedang berp4ntang reda suami disahkan ada mas4lah pAru-pAru, tak semp4t keluar wad pos1tif Cov1d-19 pula… ti4da memori ketika an4k newborn!

BERAT mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Begitulah dug4an yang perlu dipikul seorang isteri apabila terpaksa berp1sah dengan suaminya ketika sedang berp4ntang.

Rakaman video yang dimuat naik oleh wanita berkenaan menunjukkan bagaimana dia diuji apabila suaminya tiba-tiba jatuh sak!t selepas menyambut kelahiran anak sulung mereka,

Perkongsian tersebut setakat ini meraih 190,000 tontonan di aplikasi TikTok.

Bercerita lebih lanjut kepada mStar, Fatini Md Zahari, 24, berkata, video tersebut dimuat naik untuk dijadikan peringatan buat dirinya dan suami, Muhammad Muzammil Junaidi yang sebaya usia untuk kekal bersemangat demi anak mereka.

Jelasnya lagi, suaminya jatuh sak!t 15 hari selepas dia melahirkan anak sulung mereka, Muhammad Eusof Muhammad Muzammil yang kini berusia 41 hari.

“Video itu saya buat sebab nak bagi semangat untuk diri sendiri dan suami supaya terus kuat demi anak.

“Sebab saya baru sahaja melahirkan anak sulung kami pada 3 Ogos lalu dan suami jatuh sak!t sewaktu hari ke-15 berpantang

Pasangan ini dikurniakan cahaya mata sulung lelaki pada 3 Ogos 2021.

“Sekarang ni dah masuk hari ke-18 suami menjalani rawatan di sebuah hospital di Kelantan. Suami saya dulu sangat aktif bersenam, tak pernah ambil apa-apa supplement.

“Memang tak sangkalah kami berdua divji waktu dikurniakan cahaya mata yang pertama dan ketika suami saya masih muda,” katanya yang kini sedang berpantang bersama keluarganya di Ketereh, Kelantan.

Menurut anak kelima daripada enam beradik itu, suaminya dem4m selama dua minggu sejak 17 Ogos lalu dan terpaksa dimasukkan ke hospital kerana mas4lah p4ru-p4ru ber4ir.

Bagaimanapun, wanita ini sekali lagi diuji apabila suaminya dis4hkan pos1tif c0v1d-19 selepas 10 hari mendapatkan raw4tan di hospital tersebut.

“Pada mulanya suami dem4m biasa selama 14 hari, minggu yang pertama tu kami ke klinik dan doktor bagi ant1biotik. Tapi bila dah habis makan ubat semua, suami masih lagi dem4m… swab test menunjukkan keputusan negatif.

“Masuk minggu kedua, dia tak dapat tidur selama seminggu. Bermulalah panic attack dan anxiety sebab tak tidur, jadi kami mengambil keputusan untuk terus ke unit kecem4san hospital.

Muzammil terpaksa dimasukkan ke w4d untuk mendapatkan raw4tan paru-paru, namun disahkan pos1tif c0v1d-19 pada 5 September lalu.

“Doktor membuat pemeriksaan keseluruhan dan mendap4ti paru-paru suami ber4ir dan terpaksa di masukkan ke w4d untuk raw4tan. Tetapi selepas 10 hari di hospital, tiba-tiba dia dijangk1iti v1rus c0v1d-19 dan 19 pesak!t di dalam wad itu juga disahkan positif.

“Maka terpaksalah suami saya dipindahkan ke wad lain untuk kuarant1n lagi 10 hari. Sekarang dia masih menunggu untuk habiskan tempoh kuarant1n dan akan dipindahkan ke wad biasa semula bagi mendapatkan raw4tan susvlan,” ujarnya yang mesra disapa Fatini.

Fatini mengakui dia pada mulanya berharap agar dugaan ini hanya bersifat sementara sahaja, namun pasrah apabila satu demi satu ujian Allah diberikan kepada mereka.

Pasangan ini reda dengan takdir dan berharap ada hikmah di sebalik segala dug4an yang dilaluinya.

“Cuma suami sedih tak dapat nak main dengan anak waktu newborn ni. Tapi dia sempatlah meraw4t lvka saya sebaiknya dalam tempoh 14 hari pertama bayi lahir, lepas saya dah sembfh baru suami sak!t.

 

Satu benda yang saya belajar dari pengalaman ini ialah jangan ingat muda-muda tak kena penyakit.

FATINI MD ZAHARI

 

“Saya berpantang di rumah keluarga saya di Kelantan. Mak ayah, kakak dan adik saya banyak membantu untuk uruskan anak.

“Setiap hari saya berhubung dengan suami dan update pasal anak, dia berharap semua ni segera berakhir dapat balik jaga bersama-sama,” ujarnya.

Menurut Fatini yang merupakan usahawan keropok lekor ini, dia hampir berputus asa tetapi sedar bahawa Allah tidak akan menguji seseorang luar dari kemampuannya.

Mengenangkan perkara tersebut, dia terus memberi semangat kepada suaminya yang masih lagi berada di hospital.

“Sudah pasti saya ada rasa macam nak give up waktu awal-awal. Tapi kalau difikirkan semula, Allah tak akan menguji seseorang lebih dari kemampuannya.

“Jadi saya kena kuat untuk terus bagi semangat pada suami. Saya bersyukur kedua-dua belah keluarga dan rakan-rakan turut membantu beri semangat kepada kami.

Keluarga Fatini (empat, kanan) membantu menguruskan bayinya ketika berpantang.

“Satu benda yang saya belajar dari pengalaman ini ialah jangan ingat muda-muda tak kena penyakit. Sebab kita takkan tahu bila Allah nak uji.

“Jika demam berlarutan pergi hospital segera, mungkin kita ingat demam biasa tapi sebenarnya tidak. Tak semestinya c0v1d-19 je peny4kit yang ada sekarang ni.

“Bagi yang berkemampuan lebih tu, segeralah buat medical card. Kita rasa kita tak akan sak!t, tapi bila dah sak!t nanti menyes4l tak sudah bila melihat k0s raw4tan,” katanya.

VIDEO :

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Sumber : MSTAR

About admin

Check Also

Kes Basik4l Lajak: Kerani Wanita Dibeb4skan Dengan Jamin4n Sementara Rayuan Didengar

PUTRAJAYA, 18 April (Bernama) — Seorang kerani wanita yang ditahan di penjara atas kesalahan memandu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.