Dis4ngka Ruam, Tapi Benjolan M4kin Membesar… Tiap K4li Tersentuh Dan Berdar4h, Bayi 5 Bulan Meraung Sampaikan Terp4ksa Ambil Ubat Hipertensi!

Tiada siapa pernah menyangka, bint1k kecil seakan ruam yang timbul di bawah mata kanak-kanak yang ketika itu baru berusia dua minggu akan membesar serta menimbulkan masalah di kemudian hari.

Ketvlan as1ng yang kebiasaannya muncul pada bay1 baru lah1r ini sebenarnya dikenali sebagai Hemangioma.

Ia berlaku disebabkan adanya lebihan salur dar4h di bawah kul1t dan ia biasanya terjadi di bahagian muka, kul1t kepala, dada dan belakang badan.

Berkongsi pengalaman menjaga bay1nya yang mempunyai Hemangioma di bahagian mata, Siti Noor Sara atau lebih mesra disapa Sara berkata, ketvlan berisi dar4h ini muncul selepas anaknya, Nur Zara Sarah Abd Rani berusia dua minggu.

 

@sasyria95 #buatjewtiktok #hemangiomaawareness #fypシ゚viral #fypdongggggggg ♬ original sound – Aenns_AirizSkinz

“Hemangioma ni sebenarnya doktor pun tak tahu punca, biasa orang panggil strawberry birthmark, ia sejenis salvran dar4h abnormal di bawah kul1t.

“Kebiasaannya tak perlukan rawatan melainkan ia terlalu besar sehingga mengganggu orang lain, macam anak saya dekat dengan mata sehingga ganggu penglihatan dia,” katanya yang tinggal di Semanggol, Perak.

Bawah mata Zara kelihatan normal sewaktu baru sahaja dilahirkan (kiri) namun muncul bint1k seakan rvam ketika dia berusia dua minggu (kanan).

Menurut Sara, benj0lan yang semakin membesar itu sangat sensitif terhadap sentuhan dan sering berdar4h.

“Tercalar sikit pun boleh berdar4h sebab dalam tu memang salur dar4h.

“Saya memang r1sau sangat dia cak4r sebab susah nak control tangan baby kan, jadi sebelum ni memang saya tak boleh tinggal dia kejap pun sebab kena jaga tangan dia.

“Tapi akhirnya berdar4h juga time tidur malam, penuh muka dengan dar4h dalam mulut, saya sedar sebab dia menangis,” kongsi suri rumah ini.

Benjolan dibawah mata Zara ini sering berdar4h apabila tersentuh.

Sebagai seorang ibu, hatinya cukup terus1k setiap kali benj0lan itu mengeluarkan isinya.

“Perasaan saya memang sedih la sebab anak kesakitan waktu lvka tu, ped1h mungkin.

“Setiap kali berdar4h mesti dia menangis kuat,” katanya.

Selain bedung, Sara juga memakaikan sarung tangan pada anaknya itu dan memastikan kvku mereka kekal pendek.

“Saya tak nak pakaikan mitten lama-lama jadi saya usahakan juga takvt perkembangan tangan dia slow.

“Saya akan bedung bila dia nak tidur dan pakaikan sarung tangan, kvku pun kena sentiasa pendek,” katanya.

Menurut Sara, anaknya kini terpaksa mengambil ubat dar4h tinggi orang dewasa, iaitu Propranolol supaya benj0lan itu kecvt.

“Tak bestnya ubat tu ada side effect, mula-mula lepas makan ubat tu tek4nan dar4h dia rendah, jadi sekarang lepas makan kena pantau nad1 dia.

“Alhamdullilah dia mula ambil ubat Propranolol waktu umur tiga bulan, sekarang baby lima bulan, Alhamdullilah nampak sedikit mengecvt dan tak berdar4h dah bila dia cak4r pada benj0lan tu,” katanya.

Hemangioma dibawah mata Zara kini semakin mengecut.

Jelasnya, benj0lan tersebut mungkin mengambil masa bertahun untuk hilang dengan sendiri.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page message

Sumber: mstar

About admin

Check Also

“An4k Kata Nak Balik Terus..”- Ayah Seb4k, Dedah Kata2 Akhir Arwh, Rupanya Dah Beri

  Rentetan insiden membabitkan lima sekawan pada awal pagi tadi, bapa kepada salah seorang pelajar …

Leave a Reply

Your email address will not be published.