“Kalau Masih Sama, Dia Terp4ksa DiIepask4n” Bapa Gigih Ulang Alik Ke HspitaI Hantar Susu Ibu, Bay1 Usia Lebih 4 Bulan Duduk W4d Sejak Lahir.

 

ANAK merupakan harta yang tidak ternilai bagi individu bergelar ibu bapa. Namun ujian datang tanpa kita duga, begitu juga dengan pasangan ini yang mendapat tahu anak sulung mereka yang kini berusia lebih empat bulan.mempunyai mas4lah j4ntung

Menurut Shahrul Amri Ibrahim, 26, yang mendirikan rumah tangga pada 11 November 2020 dengan pasangannya Nurul Akma Abd Rashid,, anak mereka disahkan mempunyai mas4lah j4ntung sejak l4hir.

Bercerita lanjut, peny4kit yang dih1dapi anaknya, Muhammad Tariq memerlukan raw4tan rapi sehingga dia terp4ksa dit4han di Hospital Kajang sejak kelah1rannya sehingga kini.

“Anak saya ada mas4lah jantvng. Nama peny4kit tu Heart Complex Dise4se. Jantvngnya yang sebelah kiri lebih kecil. Sepatutnya sebelah kiri lebih besar berbanding sebelah kanan untuk pam dar4h ke seluruh badan.

“Saya boleh tahu anak saya ada peny4kit ni masa appointment pertama dengan doktor pakar. Doktor beritahu dengan keadaan anak saya macam ni mereka tak boleh jangka berapa lama baby boleh bertahan.

“Lagi par4h bila doktor cakap disebabkan keadaan anak saya, mereka tak boleh teruskan buat pembed4han sebab ber1siko tinggi. Anak saya sekarang memang 100 peratus bergantung pada ubat lem4h jantvng saja,” jelasnya.

Menurut Shahrul Amri, dia dan pasangannya yang juga berusia 26 tahun kini menyewa sebuah rumah yang lebih dekat di Bangi untuk berulang ke hospital melihat anaknya pada jarak 15 minit perjalanan.

Jelasnya yang bekerja sebagai Juruteknik Bioteknikal, walaupun dimaklumkan bahawa harapan untuk anaknya terus hidup adalan tipis namun dia tidak pernah putus asa.

Selama empat bulan sebelum ni, saya nak jumpa anak pun cuma masa check-up saja.

SHAHRUL

“Sekarang baby dit4han dekat hospital sebab bergantung dengan tabung oksigen. Kalau tak guna oksigen bantuan nanti baby pen4t dan coll4pse.

Baby masih bergantung dengan susu badan. Saya kena pergi hospital setiap dua hari sekali hantar susu. Setiap kali hantar susu dekat anak, saya selalu mengharapkan berita gembira daripada doktor.

“Tapi doktor ada beritahu saya, kalau ubat yang Tariq tengah ambil ni dah capai tahap dos maksima, tapi keadaannya masih sama saja saya terpaksa ‘lepaskan’ dia,” ujarnya.

Menceritakan keadaan Muhammad Tariq dengan lebih lanjut, Shahrul Amri berkata anaknya juga terpaksa makan dan minum melalui saluran tiub.

Tambahnya lagi, bahagian otot anaknya tidak boleh menampung untuk minum secara terus melalui botol kerana dia mempunyai peny4kit Sindr0m D0wn.

Menurutnya lagi, dia tidak dapat berjumpa dengan anaknya setiap hari seperti ibu bapa lain kerana bayi itu terpaksa dijaga rapi oleh pihak hospital.

“Setelah empat bulan lebih baby dekat hospital, baru-baru ni dia dah boleh balik. Baby dah tak guna oksigen tapi lepas dia dem4m, j4ntung jadi berlekvk, terpaksa guna semula oksigen.

“Selama empat bulan sebelum ni, saya nak jumpa anak pun cuma masa check-up saja. Bila dia balik tak sampai seminggu badan mula p4nas dan jantvng jadi laju. Terpaksa hantar ke hospital semula untuk pemantauan,” jelasnya yang akur dengan keputusan doktor.

Jejaka ini turut menceritakan bahawa dia baru sahaja dijangk1iti Cov1d-19 beberapa hari lalu.

Menurut Shahrul Amri, anaknya kini terpaksa dit4han di hospital semula sementara dia menjalani kuarant1n kendiri di rumah.

“Kebetulan masa dapat tahu anak saya w4rded, saya positif Cov1d-19. Berat betul uj1an dekat keluarga kecil saya ni.

“Kadang-kadang saya pun rasa nak putus asa, tapi demi keluarga yang tercinta saya kena juga kuat.

“Alhamdulillah walaupun saya tak boleh keluar tapi ada sahabat-sahabat yang boleh bantu hantarkan barang untuk isteri dan anak,” jelasnya.

Sumber : https://www.malaysiarepoter.com/

About admin

Check Also

Selepas Tular Gambar Rumah Dek4t Pangsapuri Berub4h Jadi Teres, Ini Jawapann Dari MBPJ

  Kuala Lumpur – “Rumah flat, selera teres.” Itu antara reaksi netizen selepas melihat gambar yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published.