“Moga Awk Bah4gia Dgn Pilihan Family..”- Sepatutny4 Dah Kahwin, Tapi Family Tak Restu Sebab ‘Janda’

 

Meskipun kita sudah melangkah ke pertengahan tahun 2022, tapi sayangnya status janda atau single mom masih lagi mewujudkan persepsi negatlf dalam kalangan masyarakat hari ini.

Lebih menyedlhkan, stigma ini bahkan dilihat agak `berat sebelah’ ke atas golongan sedemikian berbanding duda.

31/5/22 sepatutnya tarikh bahagia kami…tapi semuanya musnah sebab campur tangan keluarga
Di sebalik senyum manisnya, tersimpan banyak kisah duka dalam hati wanita dikenali sebagai Farah Idzarra ini.

Antaranya, tanggal 31 Mei lalu sepatutnya menjadi detik bahagia buatnya dan calon suami. Namun begitu, r0sak semuanya gara-gara faktor campur tangan keluarga.

Family dia tak suka sebab status single mom…takpa / reda, moga bahagia dengan pilihan keluarga awak.

Mengulas lanjut, Farah Idzarra dedahkan bahawa pihak keluarga sebelah lelaki tidak berkenan pada dirinya hanya disebabkan memegang status sebagai ibu tunggal kepada seorang anak.

Reda dengan ketentuan tersebut, dia malah mendoakan bekas pasangannya agar bahagia dengan calon isteri yang Iebih sesuai.

Allah, dah bahagia family pula tak nak…libatkan keluarga ni memang pening nak hadap.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen memberikan kata-kata semangat dan rangsangan positif terhadapnya.

Dalam pada itu, ada yang turut berkongsi pengalaman senasib dengan single mom ini. Secara keseluruhannya, perkongsian video tersebut telah meraih lebih 50 ribu views setakat ini.

“stay strong.byk gitu mertua yg masuk campur kaco padahal anak takde masaIah.dah lepas kawen Pon Ada mertua kaco g4nggu tervk MCM Dari ganu.sabar la ek”

“kuatkan semangat dik. libatkan family ni memang pening nak hadap”

“sama lsu dengan sis.family bf i paksa bf i khwn pilihan diaorg tp dia tp cari i sbb x happy..”

“jodoh ni rahsia Allah,ape yang berlaku hanya asbab,jangan la kita saling menunding jari dengan ape yang terjadi, Allah lebih tahu ape yg tebaik utk kita”

“sabar laa….mungkin blom smpi masa jumpe yg terbaik dalam hidup tu..”

“Stay strong awkk .. semoga allah hadirkan yg lebih baik utk awkk..”

Dalam sudut ajaran Islam, terdapat beberapa perbezaan pandangan tentang nikah dengan janda dan anak dara. Bagi seorang lelaki, anda mempunyai hak sepenuhnya untuk memilih

jodoh yang akan menjadi suri hati sampai ke hujung nyawa.

Namun tahukah anda bahawa kedua-duanya adalah wanita yang mempunyai status serta kedudukan berbeza ketara? Ia meliputi aspek perwalian, persetujuan perkahwinan, poligami, keadilan dalam giliran bermalam dan sebagainya.

Perbezaan nikah dengan janda atau anak dara.

Mendirikan rumah tangga adalah suatu proses ke arah kehidupan dan pergaulan yang halal dari sisi agama.

Hadis Rasulullah menyarankan kaum Adam untuk memilih wanita mempunyai harta, keturunan baik, rupa paras cantik dan taat kepada agama.

Dalam hal ini, hal yang paling utama adalah taat kepada agama kerana wanita yang taat kepada agama lebih menjamin kebahagian dan meletakkan ketaatannya kepada AIIah serta Rasul-Nya.

Berdasarkan aspek yang telah dikemukan, agama Islam lebih menyarankan para lelaki untuk berkahwin dengan anak dara kerana masih gadis, suci dan memberikan peluang yang luas untuk melahirkan ramai anak.

Hal ini kerana keadaan tubuh badan mereka masih kuat, sihat dan berupaya melahirkan ramai zuriat tanpa sebarang risiko. Islam turut menyarankan anda mencari wanita solehah sebagai calon isteri.

Lihat Video:

Sumber: newstoday80

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

About admin

Check Also

Zamani Buk4 Mulut Cerit4 Tent4ng Rumah Tangg4 Selep4s 3 Tahun Berkahwin

BERTEMU jodoh pada usia menghampiri 50 tahun merupakan rezeki yang amat disyukuri oleh penyanyi utama …

Leave a Reply

Your email address will not be published.